Creative Commons och källkritik 

Bilder som är tillåtna att använda, kom i håg att ange källorna till bilderna i kommentarsfältet. Det går att använda bilder som lyder under creative commons. Det går också att använda bilder som du har upphovsrätt till (tex privata bilder). Här är länkar till fyra bra sidor där det finns mycket att välja på. Tänk på att ALLTID dubbelkolla så att bilden är Creative Commons innan ni använder den. Tänk på att spara länken till bilden så att ni kan bevisa för mig varifrån bilden kommer och att bilden lyder under Creative Commons.

Wikimedia Commons är min absoluta favoritsida! Där finns det en otrolig mängd bilder. De är högupplösta och de är oftast inte färdigredigerade, utan en får själv vara konstnär när en bearbetar bilderna. Här finns väldigt mycket faktabilder om till exempel platser, personer och föremål. Och massor med bilder på konstverk.

Använd gärna möjligheten att arbeta med faktabild. Wikimedia Commons är kopplat till Wikipedia. Pixabay är en ny sida. Det finns massvis av snygga bilder som lyder under creative commons och som en får använda precis hur mycket en vill. MEN se upp för reklamen från bland annat bildbyrån Shutterstock. Reklambilderna ligger alldeles bredvid Pixabays egna bilder och det är lätt att en klickar fel. Om du använder Pixabays sökfält så dyker det alltid upp ett gäng Shutterstockbilder överst, det kan kännas lite störigt kanske. Shutterstock och andra bildbyråer säljer bilder, och deras bilder är alltså upphovsrättsskyddade.  Nackdelen med bilderna på Pixabay är att de ofta redan är väldigt fixade. De har redan blivit redigerade i något bildbhandlingsprogram av ett riktigt proffs. Snyggt kanske, men inte alltid så bra för kreativiteten. Fotoakuten är en lite lustig sida och kanske lite svårnavigerad, men där finns bilder som du kanske inte hittar på Wikimedia Commons eller på Pixabay. Vardagliga, oredigerade bilder i olika storlekar som kan vara roliga att klippa i. Om en är ute efter ett uttryck som inte är så välpolerat och perfekt så finns det bra grejer här. Flickr är en fotosida där privatpersoner lägger upp sina bilder. Där finns otroligt mycket bilder bland annat från olika platser på jorden. Det är viktigt att komma ihåg att bilderna på Flickr råder under olika licenser.

För att bara leta efter creative commons-bilder så gör du såhär: Först söker du efter bilder genom att skriva till exempel Kärra i sökfältet. Då dyker det upp en väldans massa handbollsbilder. Sedan tittar du högst upp på sidan och letar efter knappen license där kan du sedan välja modifications allowed. Då får du fram bilder som du får använda i ditt bildarbete.

 

http://commons.wikimedia.org

http://pixabay.com/

http://www.fotoakuten.se/

https://www.flickr.com/

Mer information hittar du här:

http://www.creativecommons.se

http://www.webbstjarnan.se

Källkritik

https://www.webbstjarnan.se/kallkritik